Parkettázás 1. ker

Parketta lerakás I. kerület

Olcsó parketta lerakás I. kerület övezetében, ezen kívül parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. I. kerület környékén szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a használat módja (pl. nappali)

A parketta előírt keménysége nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe tervezzük leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.


A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk néhány ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta elemek lerakása jobbára a következő folyamatot követve gyakoribb.
 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen simának kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon történik. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát szabad fektetni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, emiatt a burkolat alatt futó fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, ugyanis a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes adhéziót az alapozóval ellátott aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.


A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás után a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel borítsuk be a hézagot.
A fal felőli parketták hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal érhető el.

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez I. kerület

Amiatt, hogy a fa jó hőszigetelő, így padlófűtésre csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen túlmenően tanácsos olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Régi parketta típusok I. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: túlnyomórészt két vagy három rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos lerakási formákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után mindjárt használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a rögzítés után.

A parketta tisztítása festés után I. kerület

A parketta fája tudniillik legyártott állapotában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása tökéletes, de a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Legfeljebb kis mértékben vizes felmosófejjel lehetséges feltakarítani a burkolatot, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta karbantartása pasztázással kivitelezhető, eképpen megakadályozhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a gyártó utasításai szerinti szereket alkalmazza megközelítőleg 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel melegében a legjobb. Ha a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá bejutott flekkek eltávolítása megfelelő tisztítószerrel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után feloldható, azonban ezt követően ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge jelenthet megoldást, viszont utóbbiak csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta visszabontása és újbóli leragasztása I. kerület területén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A több éve lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta kiterjedt felületen púposodott fel, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettaelem átrakással történő megszilárdítása.
 • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát rögzítő vakpadló elmozdult, ily módon már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe módosul, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor befejező lépése az újonnan leragasztott burkolóelemek felcsiszolása és több rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert ennek során korábban lerakott parkett tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a régi parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okoknál fogva.
 • A parketta nagy kiterjedésben károsodott, ezért lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek cseréje, ekkor bölcs döntés lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
 • A jó régen lefektetett darabok pl. a fűtés melege miatt teljesen kiszáradtak, és túl nagy rés keletkezett köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkettát rögzítő rögzítőléc odaerősítése nem tudja ellátni a feladatát, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció ellátásához.
 • A parketta üregeinek kiöntése időnként elégséges, akár időtálló eljárás, viszont a valóban garantált technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása célravezetően a felszedéssel és újbóli lerakással szüntethető meg.
 • Az átrakás azért is ajánlott, mert idővel a parketta színe változik, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, ennek megfelelően a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Pénztárca kímélő parketta lerakás I. kerület régiójában, ezen kívül parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. I. kerület övezetében garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.